ParamoreFinland

paramorefinland.com

Biografia

PARAMORE
Laulu:
Hayley Williams
Rummut: Zac Farro
Kitara: Taylor York
Levy-yhtiö: Fueled By Ramen & Atlantic Records

BÄNDIN MUODOSTUMINEN
Paramore, energistä poprockia (joskus myös alternative tai pop punkiksi kategorioitu) soittava bändi on kotoisin Yhdysvaltojen Tennesseestä. Nykyään virallisesti kolmen hengen muodostama bändi on tunnettu energisistä live-esityksistään ja karismaattisesta keulahahmostaan, Hayley Williamssista. Hayleyn lisäksi bändissä soittavat jo pienenä kitaransoiton aloittanut Taylor York ja rumpuvirtuoosi Zac Farro. Paramore on julkaissut neljä pitkäsoittoa, joista uusin, 2013 ilmestynyt albumi kantaa bändin omaa nimeä. Yhtyeen kolme ensimmäistä levyä “All We Know is Falling”, “RIOT!” ja “brand new eyes” ovat olleet niin kriitikoiden kuin fanienkin ylistämiä.

Paramoren tarina alkoi laulaja Hayleyn muuttaessa 13-vuotiaana Mississippistä Tennesseehen äitinsä kanssa. Hayley ei pärjännyt hyvin yksityiskoulussa, joten hän vaihtoi yksityisopetukseen, jossa hän tapasi tulevat bändikaverinsa kitaristi Joshin ja rumpali Zac Farron. Farroilla oli omat bändiprojektinsa, eikä tytön ottaminen mukaan kuulunut heidän suunnitelmiinsa, mutta Hayley pääsi kuin pääsikin mukaan poikien kuullessa hänen äänensä. Farrojen ystävä, kitaristi Hunter Lamb, oli myös mukana bändissä. Ennen Paramorea Hayley oli tavannut basisti Jeremy Davisin, kun hän koe-esiintyi The Factory -nimistä bändiä varten. Hayley halusi Jeremyn mukaan bändiin, ja Farrot toivat mukaan vielä Taylor Yorkin. Bändin alkuajoista on ristiriitaisia tarinoita ja mukaan on kuulunut muitakin soittajia, mutta bändin oikea kokoonpano muovautui vasta 2005 vuoden tienoilla.
Bändi esiintyi kotiosavaltiossaan Tennesseessä pienille yleisöille vuonna 2004, mutta heidän tilaisuutensa siirtyä isommille markkinoille tuli, kun Fueled By Ramen -levy-yhtiön manageri, John Janick, näki bändin livenä Floridassa. Hän oli myyty tälle energiselle bändille, joka vakuutti läsnäolollaan ja aitoudellaan, ja hän tarjosi bändille levytyssopimusta. Kaikki jäsenet olivat nuoria ja isot levy-yhtiöt pyörittivät bändiä koneineen, sekä hyviä, että huonoja päätöksiä tehtiin, mutta Paramore oli bändinä virallisesti kasassa.


KOTIKAUPUNGISTA MAAILMANKIERTUEELLE

Ensimmäisen albuminsa, “All We Know Is Falling”:in (2005) avulla bändi lähti kiertämään maailmaa, heistä kirjoittivat monet lehdet, kuten The New York Times ja SPIN. Loppuunmyytyjen kiertueiden aikana basisti Jeremy päätti kuitenkin jättää bändin henkilökohtaisten syiden takia. Häntä korvaamaan otettiin Jason Bynum, joka oli aiemmin soitellut bändissä myös kitaraa.
Jeremy päätti palata bändiin, kun bändi alkoi työstää toista albumiaan, “RIOT!”:ia vuonna 2007. Ennen RIOT!:ia Jasonin lähdettyä Jeremyn tieltä, Hunter Lamb jätti bändin halutessaan keskittyä uuteen vaimoonsa ja perhe elämään. RIOT!:in siivillä Paramore tuli tunnetusti suuremmille yleisöille, jopa kansainvälisesti, mikä näkyi yleisömassoina ulkomaiden keikoilla, jopa festivaalikeikoilla. RIOT!:in tunnetuin kappale, tarttuva, “Misery Business”, on vieläkin bändin encore-settiin kuuluva, keikkojen lopetusbiisi. 2007-2008 Paramore koki suurta pyöritystä niin mediassa kuin oikeassa elämässäkin. Ehdokkuuksia muun muassa MTV:n Video Music Awardseissa ja Grammyissä tuli, mutta samaan aikaan bändin sisällä kuohui. Mukana bändissä olivat Farron veljekset, Jeremy, Hayley ja Taylor, vaikkei Taylor ollut virallinen jäsen. Hayley ja Josh Farro olivat seurustelleet jo vuosia ennen RIOT!:in ilmestymistä, mutta heidän suhteensa kariutui 2007 vuoden lopulla, mikä aiheutti erimielisyyksiä bändin sisällä. He joutuivat jopa perumaan yhden kiertueensa Euroopassa vuoden 2008 alussa, selvittääkseen ongelmiaan.

Bändin selviteltyä ongelmiaan he lähtivät kiertueelle Eurooppaan ja muualle maailmaan, alkaen työstää uutta materiaalia RIOT!:in jälkeen. Se ei tulisi olemaan helppoa, koska RIOT!:in suosio oli valtava, ja bändin sisällä oli erimielisyyksiä. Syksyllä 2009 bändi julkaisi kolmannen albuminsa, edellisistä musiikillisesti poikkeavan, “brand new eyes”:in, joka debutoi Billboardin Top 100-listalla toiseksi, heti Barbra Streisandin jälkeen. Albumi oli myös kriitikoiden ja fanien ylistämä, sen piti myös olla Hayleyn mukaan bändin pelastus, vastaus sisäisiin ongelmiin. Levyn keskeisenä teemana onkin aikuistuminen, viha, vaikeuksista selviytyminen ja ennen kaikkea Hayleyn ja Joshin välinen suhde. Ennen BNE:n julkaisua Taylor York liittyi viralliseksi jäseneksi bändiin, ja hänet otettiin avoimesti vastaan fanien leirissä.

SISÄISIÄ RIITOJA JA GRAMMY-EHDOKKUUKSIA

Vuonna 2010 bändi oli jälleen ehdolla Grammy-palkinnolle ja keikkaili ympäri maailmaa, Australiasta Aasian kautta Eurooppaan. Bändin jäsenistä paistoi suosiosta nauttiminen, mutta samalla myös väsymys. Eniten väsymys näkyi Zacin ja Joshin kasvoilla. Poikia ei enää näkynyt haastatteluissa tai promokiertueilla, ja Joshin mennessä naimisiin keväällä 2010 hän jättäytyi bändin Australian ja Uuden-Seelannin kiertueelta, jolloin korvaavaksi kitaristiksi astui Taylorin veli Justin York. Tällöin huhut Joshin bändistä lähtemisestä alkoivat muhia. Vuoden 2010 lopussa bändi julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin, että Josh ja Zac Farro ovat jättäneet bändin. Veljekset perustivat omat bändinsä, Zac “HalfNoisen” ja Josh “Farron”, eivätkä välit jäljelle jääneeseen Paramoreen olleet erityisen hyvät. Paramore oli ehdolla Grammy-palkinnolle vielä vuonna 2011, mutta ei voittanut sitä.

2011 bändi alkoi työstää uutta materiaalia, ja keikkaili niin Etelä-Amerikassa kuin Euroopassakin kotimaansa lisäksi,
eikä Farrojen lähtö näyttänyt vaikuttavan heidän suosioonsa, mikäli loppuunmyydyt keikat toimivat asian mittapuuna. Joshin korvasi kiertueilla Taylorin veli Justin ja Zacia muutama eri rumpali: Josh Freese, Jason Pierce, Miles McPherson, Ilan Rubin ja Aaron Gillespie. Bändi julkaisi kolmikkona Transformers-elokuvan soundtrackia varten “Monster”-biisin ja kolme muuta kappaletta “Singles Club” -nimen alla. Kappaleet olivat nimensä mukaisesti singlejä, eikä niitä tullut virallisille albumeille.

SUOSION KASVU, BÄNDIN KUTISTUMINEN
Huhtikuussa 2013 Paramore julkaisi neljännen ja toistaiseksi uusimman pitkäsoittonsa, joka kantaa bändin omaa nimeä. Rumpaliksi albumille lähti Ilan Rubin (Nine Inch Nails, Angels and Airwaves) ja tuottajaksi valikoitui Justin Meldal-Johnsen, josta tuli bändille erittäin läheinen ystävä. Albumi oli hitti, se oli ensimmäisellä viikollaan USA:n myydyin albumi ja debytoi Billboardin listalla ensimmäisellä sijalla. Paramore-levy toi bändille myös ensimmäisen Grammy-palkinnon, kun parhaalle rock-biisin -palkinnolle ehdokkaana ollut “Ain’t It Fun”-kappale palkittiin vuoden 2015 Grammy-gaalassa. Palkinto meni lauluntekijöille, eli Hayleylle ja Taylorille.

Paramore-levy toi Grammyn lisäksi liudan muita palkintoja ja kunniamainintoja. Lisäksi bändi järjesti ensimmäisen Parahoy-risteilynsä, joka oli erittäin suosittu. Bändi ja noin 2000 fania seilasivat Miamista Bahaman saarille ja viettivät viisi päivää musiikin parissa. Kaiken suosion ja palkintojen taustalla kuitenkin kuohui, bändillä oli jälleen sisäisiä ongelmia. 2015 kevään Writing The Future -kiertue jäi kolmikon viimeiseksi yhteiseksi kiertueeksi. Joulukuussa 2015 Taylor ja Hayley julkaisivat tiedotteen, missä kerrottiin Jeremyn lähteneen bändistä. Bändillä on tällä hetkellä meneillään oikeussyyte tekijänoikeusasioihin liittyen.


UUSIA TUULIA, VANHOJA JÄSENIÄ

Vaikka Jeremy lähti, päätti jäljelle jäänyt kaksikko jatkaa. Keväällä 2016 Taylor ja Hayley esiintyivät faneilleen loppuunmyydyllä Parahoy II -risteilyllä ja vetäytyivät tämän jälkeen työstämään viidettä pitkäsoittoaan. Molemmilla on albumin lisäksi ollut muita kiireitä, Taylor on avustanut erilaisissa musiikkiprojekteissa ja Hayley julkaisi oman hiusvärimallistonsa, Good Dye Youngin. Hayley meni myös naimisiin helmikuussa 2016.
Kesällä 2016 bändi aloitti viidennen albuminsa teon yhdessä viime levynsä tuottajan, Justin Meldal-Johnsenin kanssa. Levyä tehtiin Nashvillessä, historiallisessa RCA Studio A:ssa, joka meinattiin purkaa kerrostaloasuntojen tieltä. Iloisena yllätyksenä Paramore julkaisi levytysstudiolta kuvia vanhan rumpalinsa Zacin kanssa ja huhut Zacin palaamisesta alkoivat myllätä. Bändi ja Zac väittivät kuitenkin, että Zac on vain rummuttamassa uudella levyllä, eikä liity bändiin. Kun loppu levystä viimeisteltiin Los Angelesissa, taisivat osapuolten mielet muuttua, sillä Zac liittyi virallisesti takaisin bändin jäseneksi helmikuussa 2017.

Uuden levyn julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa, mutta bändi on vannonut sen ilmestyvän vuoden 2017 aikana. Paramorella on tarkoitus lähteä myös kiertueelle tänä vuonna.